De tijd- en plaatsonafhankelijke werker: hoe ziet die eruit?

Een ijzersterke netwerker en communicator, met kameleontisch aanpassingsvermogen, altijd nieuwsgierig, zelfstartend en behept met een bovenmatig EQ. Dat zou de ideale functieomschrijving kunnen zijn van de tijd- en plaatsonafhankelijke werker nu, en in de nabije toekomst.

Met de managementlectuur over tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan je een leuke boekenplank vullen inmiddels. Ook over de tijd- en plaatsonafhankelijke manager is meer dan voldoende leermateriaal. Maar hoe zit het met de tijd- en plaatsonafhankelijke werkende zelf? Over het hout waaruit die gesneden moet zijn is nog niet zoveel bekend. Dit is wat we wel weten tot nu toe. De vijf sleuteleigenschappen van de tijd- en plaatsonafhankelijke werker.

1. Zit niet vast aan een werkplek.

Voor elke soort werk kies je de meest geschikte plek. Routinewerk, zoals een standaard overleg, een één-op-éénbespreking of het wekelijks terugkerende werkoverleg kan prima vanuit huis, of vanuit een concentratieplek in een verzamelgebouw. Net zoals het andere concentratiewerk, zoals rapporten schrijven, uitzoekwerk en analyses maken. Maar de meer gevoelige, persoonlijke onderwerpen behandel je face-to-face. Zoals gesprekken over functionering en beoordeling, opleiding en ontwikkeling en coaching. Dat laatste kan misschien het beste tijdens een lunchwandeling met je persoonlijke begeleider. Voor informeel overleg en contact met collega’s, trainingen, presentaties en het inwerken van nieuwe collega’s is het kantoor de beste werkplek. Mits de juiste zaal beschikbaar is, uiteraard. Je maalt niet om status, periodieken en comfort.

2. Verandervermogen en leervermogen zijn essentieel.

Je moet van nature leergierig zijn. Je wilt jezelf blijven ontwikkelen. Die drive moet uit jezelf komen, omdat je heel goed snapt waarom. En je moet het nog leuk vinden ook, om steeds iets nieuws te leren elke werkdag. Hulp en begeleiding zijn niet zo makkelijk voorhanden wanneer je niet iedere dag fysiek naast een collega zit. En ook niet steeds mensen spreekt in de wandelgangen, en je manager is niet voortdurend beschikbaar voor vragen. Je moet dus min of meer zelfstartend zijn. Natuurlijk is hulp beschikbaar, van collega’s en leidinggevenden. Maar je moet zelf steeds op zoek naar meer, en anders. En je moet daar zelf ideeën voor ontwikkelen. Die goed kunnen presenteren naar anderen, en de tegenslag verwerken als zij het niet (zo) zien zitten. Dat vraagt om durf, lef soms ook en zeker om zelfvertrouwen. Al is het maar in je eigen improviserende vermogen. Denk aan het Pippi Langkous-motto: 'Ik weet het niet, dus ik denk dat ik het wel kan.'

3. Tijd- en plaatsonafhankelijke werkers spreken onderling af waar en wanneer.

Een tijd- en plaatsonafhankelijke organisatie kent geen vaste werktijden voor iedereen. Het gaat erom dat elk teamlid en de manager weten wanneer collega’s zijn te bereiken, voor allerlei formeel en ook informeel overleg. Dat kunnen tijd- en plaatsonafhankelijke werkers omdat hun manager steeds aan iedereen duidelijk maakt welk resultaat hij van elk teamlid verwacht, en wanneer. Wat werkplekken betreft: laat de medewerkers zo veel mogelijk zelf bepalen waar ze werken. Zij weten als geen ander wat wel en niet voor hen werkt. Vraag naar hun verwachtingen. Waarom komen zij graag naar kantoor? Hoe werken zij het prettigst? O ja. Daarbij let de ideale tijd- en plaatsonafhankelijke werker wel goed op zijn eigen balansen. Werk-privé, werk-ander werk, sport, hobby en ontspanning. Ook inzetbaarheid regel je goed zelf.

4. Let op gelijkwaardigheid van je gesprekspartners.

Wie overlegt met collega’s en klanten op afstand terwijl je zelf met enkele anderen wel fysiek bij elkaar zit, denkt goed aan de fysieke signalen die de mensen op afstand missen. Zo’n vergadering is dus altijd in een aparte vergaderruimte met een groot scherm waarop de inbellers goed te zien zijn. En bij voorkeur met geluid dat zacht uit luidsprekers komt, zodat het ook echt lijkt alsof ze fysiek aanwezig zijn. Een naambordje op de vergadertafel kan dat gevoel versterken. Of elke deelnemer zit achter zijn of haar eigen laptop/beeldscherm, en kijkt via de webcam op het scherm naar de anderen. Dit heeft zeker de voorkeur bij vergaderingen waar mensen samen iets moeten (af)maken, zoals een ontwerp of model. Ieder kan dan op zijn eigen scherm even goed (of slecht) zien wat de anderen bedoelen.

5. Communicatief ben je ijzersterk.

Verbinding leggen én verbinding maken zijn belangrijker dan ooit om goed te landen in een tijd- en plaatsonafhankelijke werkomgeving. Een echt goede tijd- en plaatsonafhankelijke werker toont het lef en initiatief om contact te leggen en te netwerken. Ook heb je de sociale antenne en het samenwerkingsvermogen om mensen enthousiast te maken voor je ideeën, om ze wat op sleeptouw te nemen en om collega’s en klanten met soortgelijke gedachten in contact te brengen.

Bron: Overduurzameinzetbaarheid.nl, De hybride werker: hoe ziet die eruit?